Friday, June 25, 2010

.:Daddy, Ayah & Bapak:.

Pagi tadi hujan turun dengan lebat sgt.. teringat plak ibu, waktu zaman baru kawen dengan daddy.. duduk kat bangi.. entah kenapa kalo time ujan/mendung, mesti hati ibu rase sayu jek.. mesti teringat mende2 yang sentimental... haishhh.. sensitip jugak jiwa ibu ni yerk...
Asik teringat kat daddy jek.. sebenor nya, Ibu ni kan manja ngan daddy.. sebelum ade Farah ngan Zahraa, nak dekat setahun kami hidup berdua2an.. makanya, bagi mengisikan kekosongan rumah tanpa suara tangis tawa anak2.. daddy la tempat utk ibu bermanja2.. so dah terbiasa dengan keadaan yang sentiasa nak kene pampered, bila dah ade kamoo berdua, jarang la ibu dapat dimanjakan oleh daddy lagi.. kadang tu sedey la jugak.. tapi ibu paham... takpe.. anak2 kan lagi penting....
Daddy kamoo tu nampak jek muka garang, tapi hati baek.. nak kate romantik sangat tu tidak lar.. tapi kene la pada tempatnya bila daddy nak tunjukkan rase romantiknya tu..
Daddy kamoo tu, susah nak ucap sayang.. tapi kamoo kene ingat.. Daddy sentiasa sayang kamoo dua beradik sgt2.. biasa la kan.. orang lelaki.. susah nak ucap sayang2 nie... so kakak ngan adek jangan ingat kalo daddy tak ucap sayang tu maksudnya daddy tak sayang.. tidak yer.. daddy sgt2 sayangkan puteri2nya... Ibu?? ermm.. tak yah kate la.. Ibu sayang kamoo berdua hingga ke syurga nak.. tak terungkap dengan kata2 kasihnya ibu pada kamoo...
Saje jek ibu nak ingatkan kamoo berdua..
p/s: Selamat Hari Bapa buat ayahanda tersayang.. Haji Arshad (Ayah) dan Bapa Mertuaku.. Haji Hamsa (Bapak)
To : Daddy,
Kami sayang daddy sangat2.. u r the best daddy in this world!
Big Hugs From Farah & Zahraa
Luvs,
~Sazlinda Ayu Hj. Arshad~

Monday, June 14, 2010

::Pengalaman Bersalin ~ Part 2::

Hari Kedua (30 Mei 2010)


Meh sambung baca ea... :)

Seperti yang dijanjikan, tepat jam 3.00 pagi, hp ibu berdering, daddy kejutkan ibu, walhal malam tu mcm susah nak pejamkan mata, sekejap2 tersedar, almaklumla tukar tempat tido kan... lepas daddy call, cakap sekejap jek dengan daddy, terus la ibu cuci muka, gosok gigi then minum air milo kotak n makan biskut chipsmore more chocolate chips.. hehehe.. tengah2 makan, sister(ketua nurse) ronda utk kejutkan patient yang sepatutnya standby untuk diinduce..


Lepas makan, ibu dok tunggu jugak nurse panggil lagik.. tungu punya tunggu xde pon, so ibu baring2 la sampai terlelap mata, sekali nurse datang kejutkan dalam kul 4.40pagi.. suruh buat CTG.. buat CTG pagi ni lama plak.. sbb baby zahraa tido kot, graf tak bape nak cantek.. soo ibu gosok2 perut utk wake up baby zahraa.. alhamdulillah hampir nak sejam baru la graf ok... lepas settle CTG, sister kate doc nak masukkan ubat induce, tapi lepas masuk ubat ibu tak boleh bergerak/bangun/berjalan selama sejam.. dikhuatiri ubat tersebut jatuh keluar (ubat tersebut dimasukkan melalui faraj).. so ibu ckp nak p solat subuh dulu memandangkan da masuk waktu.. nurse lepaskan, pastu terus masuk bilik doc.. habis solat, ibu terus la p baring kat bilik menunggu utk doc induce, settle induce, ibu ditolak pakai wheel chair masuk semula ke bilik.. lepas 6 jam nanti (means kul 11 pagi) doc akan check jalan dah buka bape cm.. balik bilik, ibu baring then terus tertido.. sedar2 dah pukul 8 pagi, nurse dah bawak masuk bfast, ibu tanya dah boleh turun katil ker?? nurse pon senyum jek.. dah boleh Puan.. masuk toilet, mandi, terus la bekpes air milo panas dan bihun goreng.. dok spital makan apa pon sedap kan.. ker sebab perut da mmg lapo..


Ermm.. pukul 8 pagi ni takde plak rase sakit perut lagi, again.. habis bekpes ibu baring atas katil sambil bukak surah lazim dalam hp ibu, sambil tu mulut x lepas drp doa mudah bersalin... tgh dok baring2, mak plak call.. kate anak best fren dia dah bersalin kul 3 pagi tadi kat spital yang sama, ward yang sama.. ibu pon nak soh jalan cepat terbukak terus la tanya nurse kat mane bilik dia.. rupanya satu level.. dia bilik no 7, ibu bilik 32.. so hujung bertemu hujung..ibu pon jalan la pelan2.. waktu ni dah kul 9 pagi.. tengah2 jalan nak pegi ke bilik dia, tiba2 rase sakit perut mulas2.. dlm hati dah berkata, alhamdulillah... biar la sakit nak bersalin datang.. cepat la bukak jalan.. sampai kat bilik sayang (panggilan manja anak kawan mak ni) ibu borak2, tgk baby.. semangat baby dia.. sambil borak tu contraction makin kerap plak.. uiksss... lepas setengah jam borak2.. ibu mintak diri balik bilik... jalan pelan2 jek la.. sampai katil, ibu baring dan start baca surah yassin.. doa banyak2 kat Allah, agar permudahkan jalan cepat terbuka.. biarla sakit yang ibu rase nie sekejap, tapi jalan dah bukak banyak.. insyaAllah.. Allah itu MAHA MENDENGAR... dapat jugak ibu selesaikan bacaan surah yassin sebanyak 3 kali..


Tepat jam 11 pagi, doc panggey utk cek jalan.. ibu sempat tepon daddy bgtau kalau lepas nie call ibu tak angkat fon means ibu dah kene standby kat labour room.. rupanya daddy da on the way ke hospital... lagi sekali ibu mohon maaf kat daddy, dan mintak daddy doakan yang terbaik buat ibu dengan baby zahraa.. ibu pesan kat daddy, sok bgtau kat nenek & atok sekali...


Bila doc cek bukan jalan, dalam hati ibu sentiasa berdoa.. permudahkanlah urusan bersalin ibu kali ni.. bila doc start seluk, sambil tu doc kira.. 1, 2, 3, hati ibu dah berbunga2.. doc sambung lagi 4, 5... terus doc jerit panggil nurse.. standby labour room.. nurse pon start call dan tanya bilik kosong.. doc kate Puan, sudah bukak 5cm.. so saya pecahkan air ketuban dan Puan boleh terus masuk labour room (LR) yer.. Syukurr pada Allah yang mendengar rintihan hambanya... lepas doc pecahkan ketuban, ibu ditolak guna wheel chair ke LR.. sebelum tu, ibu mintak tolong nurse tolak ke bilik dulu.. ibu nak amek botol air.. takut haus tekak nanti ngan ibu nak makan kurma 3 biji.. sambil tu sempat jugak ibu call daddy dan bgtau yg ibu da kene masuk LB.. daddy kate dia dah nak sampai hospital.. HP semua ibu tinggal kat locker nurse.. Ibu pon ditolak ke LR aras 1... owh bilik ibu kat aras 2 yea...


Sampai jek kat LR, hati ibu lagila berdegup kencang.. Ya Allah.. kuatkanlah semangatku untuk bertarung melahirkan umat Muhammad s.a.w. Ya Allah.. niat hati nak jumpe daddy.. tapi tak kesampaian.. sbb prosedur baru di HSA, tak boleh ditemani sesiapa di dalam LR.. sbb penah ade kes berlaku hujun tahun 2009.. maka tak seorang pon dibenarkan masuk ke LB melainkan patient.


Bila da sampai kat bilik, standart prosedur, mesti la buat CTG, waktu nie ibu masih boleh tahan lagi kesakitan.. walaupon sakit datang selang 2 minit.. nurse pon mula la cucuk tgn kiri ibu, incase kene masuk kan air/ darah.. bila doc tgk CTG ibu contraction terlalu kuat, doc soh buat water drip, takut ibu dehidryte.. cuma satu yang ibu rase sgt2 membantu.. sebelum admitted kat hospital, ibu google teknik pernafasan waktu nak bersalin.. dan ibu terjumpe satu blog yang mengajar teknik pernafasan dengan kiraan yang betul.. maka setiap kali datang conttaction, ibu cuba apply dan ALHAMDULILLAH.. sgt2 membantu.. mmg boleh rely on teknik pernafasan... bila cont datang ibu tarik nafas dalam2 sehingga terasa sampai ke dada, then ibu lepaskan melalui mulut hingga kiraan ke 15.. mmg release sakit tu... dipendekkan citer.. pukul 2.00petang ibu dalam LR bertarung sakit, doc datang utk cek jalan lagi.. mcm biasa dia akan buat kiraan.. ibu masih dalam keadaan sedar.. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8... fuhhh lega nye dalam hati... since doc tgk carta gerak jantung zahraa tak bape nak cantek, doc masukkan wayar melalui faraj dan lekat kat kepala zahraa untuk monitor jantung/pergerakan (which is waktu nie ibu pon confuse.. takkan nak tgk gerak jantung kat kepala baby) tapi da sakit punya pasal, ibu ikut jek la.. sambil tu doc beri injection kat punggung untuk kurangkan sakit.. time cont datang, ibu buat teknik pernafasan yg ibu sebutkan tadi.. terdengar jugakla nurse2 tu kate.. ermm steady la.. contraction kuat, tapi pandai bernafas.. dalam hati ibu.. kembang la jugak.. tapi bila sakit datang lupa dah sume tu...


datang plak sorg doc pelatih cina, dok tengok ibu, tanya sakit tak puan.. aku rase cm nak terajang jek ko ni.. ape la soalan ko.. tapi jawab la jugak.. sakit doc.. dia plk menjawab.. sabar ye puan.. sekejap lagi.. lepas tu dia kuar.. mintak nurse masukkan pitosin kat ibu.. WTH!!! aku dah sakit ko nak masukkan pitosin lagi?? (pitosin ni sejenis water drip utk mempercepatkan lagi contraction dan sakit-tolong betulkan kalo maklumat nie salah yer) ibu dah penah rase dah waktu kakak farah dulu.. takmooo... sbb pitosin ni la tgn daddy sampai lebam ibu genggam.. x tahan sakit punya pasal.. sib bek sorang nurse datang backing.. tak perlu masuk pitosin doc.. patient ade progress, jalan pon cepat bukak & contraction sgt kuat.. tak perlu pitosin.. then doc pon akur ngan nurse yang mungkin dah bertahun pengalaman kat LR ni berbanding dia.. lega sekejap la ibu dengo.. lepas tu dengar nurse tu bebel pasal doc pelatih.. ape2 la... ibu x layan da...


Pukul 3 petang jek, ibu dah x boleh nak tahan sakit, teknik pernafasan tu pon dah x boleh nak cover sakit ibu.. bayangkan daripada terbaring sampai nak terduduk ibu tarik lapik kat tilam tu.. punya nak cover sakit.. sampaikan ibu baca doa mudah bersalin tu dah sampai nak separuh jerit dah rase.. nurse datang dan calm down kan ibu.. dia bg topeng gas.. suruh sedut.. owhh pengalaman waktu farah masih lagi ibu ingat.... sbb mask tu la ibu rase lalok.. then kali nie bila dah tak tahan sgt baru ibu guna, adalah dalam 3 kali jek.. pastu ibu sanggup tahan sakit tu naturally.. waktu ni dah tak malu da menangis... waktu nie pon ibu dah tak malu dah merayu kat tuhan cepatkan proses bersalin nie.. ibu merayu sepenuh hati, sambil menangis.. ibu ckp ngan tuhan, ibu dah tak kuat nak hadapi sakit nie lagi.. akhirkan kesakitan ini secepatnya.. bantula hambamu ini Ya Allah.. hanya kau Tuhan yang MAHA MENGASIHI.. waktu nie ibu dah nangis sedu sedan, sambil panggil MAK.. MAK... ABANGG.. TOLONG LAHH... bila sister dengar ibu dah tak tahan mcm tu dia start panggil doc, doc cek jalan dah bukak sampai 9cm.. sister kate kalau rase nak teran dah boleh teran.. tapi ibu xde rase nak teran pulak..


Jam menunjukkan 3.30 petang, ibu usaha untuk teran.. dah bersemangat da.. sister, nurse n doc dalam bilik tu mula bg kata2 perangsang.. ok cuba teran... waktu farah dulu, daddy yang tolong tolakkan belakang ibu, so ibu separuh duduk dengan tangan memaut kaki (buku lali), tinggal nak amek nafas sebelum nak push out.... kali nie xde sape bantu.. bayangkan ibu kene buat sendirian.. mula2 buat tgn terlepas drp pautan kaki, ibu terbaring semula.. kali kedua, sempat lagi ibu muhasabah diri, jgn lembik.. kau sorang.. kau kene kuat.. demi zahraa.. kau kene settle kan semua nie sendiri.. serta merta, ibu benti nangis.. ibu tarik nafas sedalam2 nya.. dah ibu push selama yang boleh... sister dah mula pegang bahu ibu.. boleh sayang.. awak boleh buat.. dah nampak da rambut baby.. YaALLAH.. dulu, daddy yang bg semangat mcm tu pada ibu.. kali nie ALLAH gantikan dengan seorang sister yang persis seorang ibu yang sangat2 prihatin ttg anaknya yang dalam kesakitan.. Ibu tarik nafas kali kedua, push lagi terasa kepala zahraa dah keluar, bilik dalam LR pon dah mula dengan teriakan setiap orang, boleehhhh... tarik nafas... pushhhhhh.. bagussss.. welll doneee... lagiii.......

Bila kepala zahraa da keluar ibu rase doc cuba nak lepas kan bahu dia tapi x lepas.. so ibu kene episotomi (gunting) kali nie serong kekanan.. lepas epi, doc soh teran kali ke 3.. tarik nafas.... yakinnn awakkk bolehhh... pusshhh..... gedebukk.. zahraa pon keluarla dengan selamatnya... ALHAMDULIILLAHH.. TERIMA KASIH ALLAH ATAS BANTUAN MU.. sister terus jerit 3.40petang masa kelahiran.. wahhh.. 10 minit la jugak ibu bertarung yer.. fuhhh... rase mcm nak dekat sejam meneran plak tadi...


Ibu dapat tengok zahraa fresh.. lepas doc dah potong tali pusat, cepat2 sister tanya ibu, dah tau belum anak ape?? ibu jawab baby girl.. sempat lagi sister tanya anak sulung boy ke girl.. girl jugak.. sisterr siap kate.. takpe tahun depan teran lagi mintak kuar boy plak yer.. suka hattiiiiiiiii jek ea... terus sister angkat zahra, tanya ibu lg sekali, anak awak perempuan ke lelaki.. perempuan.. ok..peluk.. bg salam... ibu terus cium dahi zahraa.. MasyaALLAH... KURNIAAN yang tak ternilai dengan wang ringgit dan harta di dunia... saat nie, kalau ade daddy alangkah indahnya... mesti daddy dah cium dahi ibu.. mesti daddy dah peluk ibu.. cium zahraa.. tapi apakan daya.. redha la yer... ibu dapat peluk zahraa dalam seminit, lepas tu nurse terus amek dan bersih kan.. One thing persamaan zahraa & farah adalah bila keluar, dua2 dah bukak mata.. melilau tgk keliling.. syahdunya YA ALLAH.. dapat dakap zuriat sendiri... nikmat tak terhingga...


Kali ni ibu sedar dan masih bertenaga even lepas zahraa keluar, ibu dpat tengok live doc keluarkan uri.. rupanya besar jugak yer, sama saiz ngan baby jugak.. lepas uri dah keluar, doc jahit luka perinium, tempat kene api tadi.. sempat lagi ibu tanya doc, banyak ke kena jahit doc.. doc jawab tak la.. cuma tempat yang kene epi tadi jer.. alhamdulillah.. lega dengar... waktu kene jahit air milo panas pon sampai.. ape lagi ibu pon minum la sampai ke titisan terakhir.. uhhh... nikmat2.. lepas penat bertarung...


Selesai jahit & bersihkan darah2 yang banyak tu, baru la daddy dapat masuk... lega nye dapat tgk muka daddy.. daddy terus terpa ibu yang sedang susukan zahraa.. daddy kiss dahi ibu, pp ibu.. daddy amek zahraa, azan & iqamatkan zahraa.. syahdunya... begitulah cerita pengalaman & suasana ketika bersalinkan zahraa..


Then esoknya barulah ibu ngan zahraa dibenarkan keluar hospital, lepas zahraa dan ibu dah boleh buang air kecil & besar...


-sekian-


Semoga bila zahra baca entry ni kelak, zahraa tau bagaimana susahnya ibu nak melahirkan zahraa, sbb tu zahraa kene jadi anak yang solehah.. dengar kata ibu & daddy.. jgn nakal2.. sentiasa beramal soleh..jadi anak yang membanggakan ibu, daddy & keluarga.. jaga nama baik keluarga kita yer sayang...



Luvs,

~Ibu yang Syukur~

::Pengalaman Bersalin ~ Part 1::

Hari Pertama (29 Mei 2010)
Tanggal 29 Mei 2010, selepas sarapan pagi, hasil daripada request ibu kat nenek soh masak Nasi lemak sambal udang, Ibu ditemani oleh Daddy telah pon pergi menyerahkan diri ke Hospital Sultanah Aminah (HSA) Johor Bahru, lebih kurang jam 11.30 pagi. Waktu pegi hospital ni, atok dah bawak kakak Farah pegi main buai, ikut atok naik moto. Bukan apa utk elakkan Kakak ikut Ibu & Daddy ke hospital.. nnti susah pulak kalo daddy kene panggil dgn doc, kakak nak tinggal dengan sapa kan.. so atok decide tuk bawak kakak pegi taman permainan.. Sebelum tu Ibu dah pesan macam2 kat kakak.. kakak pon da tau kan ape amanat ibu... :)
Sampai kat HSA, daddy terus teman ibu ke bilik saringan.. lepas dah bagi buku merah kat kaunter, tunggu dalam 20 minit, ibu dah kene panggel masuk.. memula doc & nurse buat CardioTopography (CTG) kat perut ibu.. nak tgk gerak jantung adek Zahraa.. semua berjalan lancar, CTG dibuat dalam tempoh 30 minit (lama jugak tu).. graf pon cantek.. habis buat CTG, doc nak tgk 'jalan' da bukak bape cm.. so ibu kene seluk.. tapi hampanya jalan tak bukak lagi...
Habis check up sume, Ibu sempat la berbual dengan doc nie.. (tak ingat nama la doc, sorry erk.. tapi he is a chinese.. young man) Doc ni very friendly, dia tanya ada ke tanda tanda yang kuar.. semalam ade la kuar stain, tapi tak rase sakit teruk pon, sekadar very lite senggugut.. sempat lagi doc tu tanya, kenapa Puan datang sini (referring to JB), Holiday ker?? Ibu sempat jawab lagi, this is my hometown la doc.. I nak delivered kat sini, then doc tu sambung.. owh.. Puan nak 01 kat tengah IC yer.. hahaha.. bijak doc nie, tak payahla ibu jawab lagi... habis sembang2, doc kate Ibu kene admit ward.. sbb dah overdue n atas arahan dalam buku merah tu.. so ibu pon mengepohkan diri lagi.. Doc, boleh tak saya nak bersalin hari nie??.. Doc terus jawab, Puan datang lambat.. kalo Puan datang awal, saya boleh induce Puan awal pagi.. takpe la, puan rest malam nie.. besok pagi2 saya arahkan utk Puan diinduce ok.. then ibu takde option lain.. jawabnya ok jek la.. overall doc n nurse kat bilik saringan nie very la polite dan menghormati patient.. i like...
Settle sume sekali, doc dah arahkan masuk ward, nurse pon tgk ward mane yang kosong, since daddy kan gomen seben, alhamdulillah Ibu ditempatkan kat ward 1st class, sebilik 2 orang.. sangat comfortable, toilet kat dalam (yg penting ade shower), TV sorang satu ( so ikut suka kita la nk tgk cite apa.. x berebut) & aircond.. sejuk sket nak tido... waktu check in (ingat hotel ka??) dah lepas nurse served lunch.. so dengan muka selamba, daddy curik ibu bawak kuar makan kat cafe.. hehehe.. sib bek tak kene pakai uniform spital.. so cover bracelet pesakit jek la, jgn sampai nampak.. habis makan, beli tits n bits sket utk bekalan malam & esok pagi, daddy hantar semula ibu kat bilik.. since da habis waktu melawat daddy x boleh tggu lama2.. so daddy pon balik la bila tgk kelengkapan ibu semua dh cukup.. waktu nie yang sedey sgt2.. Ibu salam daddy, mohon ampun maaf atas salah silap ibu.. halalkan makan minum ibu, mintak daddy doakan ibu selamat dan dipermudahkan bersalin.. mcm nak menitik airmata, tapi ibu cover cuma sore jek dah berubah.. Daddy peluk ibu, cium ibu.. daddy maafkan semua salah silap ibu.. daddy doakan semuanya selamat dan berjalan dengan lancar... sebelum balik ibu sempat pesan, waktu melawat petang nanti bawak kakak datang jumpe ibu yer.. Ibu nak peluk cium dia sbb mlm nie ibu kene dok spital sorang2.. mesti ibu rindu sgt2 kat budak tembam ibu tu..
Lepas daddy balik, ibu dok lepak sorang2 sambil belek2 magazine yang baru beli.. sambil tu sempat jugak beramah mesra dengan patient kat katil sebelah.. dia dah nak kuar dah.. pon bersalin anak kedua, tapi c-sect.. takpe la rezeki masing2.. sib bek dia pon peramah.. takla ibu mati kutu.. dalam kul 3 lebey, dia pon kuar.. bubbye...
Dalam hati, alamak malam nie aku tido sensorang ke?? takut la plak.. tapi lantak la... buat bodo jek.. nurse panggey ibu, pergi ke kaunter utk dia bg penerangan..
Nurse tu kate, pagi nanti pukul 3am, puan bangun, makan.. (means breakfast.. omg!! mane nak datang selera pagi2 buta nie..) sbb pukul 5 pagi kami akan induce puan yer.. lepas 6 jam kami akan cek sama ada jalan dah buka ke belum.. ok. so far ibu faham araham yang diberikan...
Dalam dok tunggu kat bilik sampai masa melawat tiba, alhamdulillah ibu sempat baca surah yassin 2 kali..
Tiba waktu melawat, kakak, nenek, atuk & daddy datang seperti yang dijanjikan.. prosedur baru hospital tak bagi kanak2 bawah umur 12 tahun masuk, maka ibu la yang keluar p kat tempat menunggu yang disediakan kat ruang lobi ward.. ibu borak ngan kakak, peluk kakak, bagi kakak makan roti, ibu cium kakak puas2.. (tapi mane penah puas cium dia).. entah la hati ibu rase sebak & hiba sgt.. sbb lepas nie tak sama mcm dulu.. dulu kasih n sayang ibu tumpu pada kakak sorang, lepas nie, ibu kene agih seadil2nya dengan adek zahraa supaya takde yang rase tersisih.. entah mcm mane penerimaan kakak lepas nampak adek nanti.. runsing jugak hati ibu memikir.. tapi semuanya ibu serahkan kepada Allah jua la.. yang penting ibu panjatkan doa agar kakak terima adek seadanya dan sayang adek sepenuh hati.. tamat masa melawat, ibu dah mula rase rindu kat kakak farah.. tapi ibu istigfar banyak2.. mcm mane la kakak tido malam nie.. nasib waktu ibu tipon mlm tu, kakak tgh sonok main dengan awish kat umah papa n mama.. lega hati ibu.. at least dia tak cari ibu..
Malam tu, lepas solat Isyak, Ibu buat solat hajat dan taubat.. Ibu mohon pada Allah supaya permudahkan segalanya buat ibu.. owh lupa ibu nak bgtau.. mungkin kali ni ibu nervous lain sket sbbnya daddy tak boleh temankan ibu dalam labour room.. so ibu kene persiapkan mental & fizikal sekuat2nya.. iyeee.. DADDY TIADA DALAM LABOUR ROOM.. IBU ALONE (tapi ALLAH sentiasa ada kan temankan ibu).. Ibu mohon agar jgn la diduga terlalu lama kesakitan mcm waktu kakak farah dulu.. Ibu memohon permudahkanlah urusan bersalin ni dengan kadar yang singkat.. jgn ade komplikasi buat ibu dan zahraa.. selamatkanlah kedua2 kami dalam proses bersalin ini dan sihat sejahterakan la kami berdua.. sesungguhnya ibu insan yang lemah, insan yang x kuat menanggung kesakitan dan ibu tak kuat sekiranya daddy takde di sisi.. berilah ibu kekuatan Ya Allah.. untuk lalui proses bersalin ini seorang diri.. Bantu la Ibu Ya Allah.. Ibu bukan la insan yang kuat hadapi dugaan Mu.. amin...
Malam tu ibu tido lepas daddy called. Daddy sempat bgtau yang daddy dah bacakan surah yassin utk ibu.. alhamdulillah.. terima kasih abang... Ibu pon dah baca surah Yassin lebih 5 kali rase nya.. surah utk permudahkan bersalin (doa nabi Allah Yunus ketika dalam perut ikan) pon tak pernah lepas dari mulut ibu.. {La illa ha illa anta subhanaka inni kuntu minazzalimin} sesungguhnya ibu dalam ketakutan.. Ibu mintak tolong daddy kejutkan ibu pukul 3 pagi nanti, sbb ibu kene bekpes sebelum diinduce.. dan malam tu ibu tido berteman yer.. ade patient baru masuk petang tadi.. selamatt la.. :)
Kita sambung part 2 plak nanti yer (Hari Kedua), takde la u alls bosan membaca.. tunggu yer...
Wijdan.. ayu pon buat bersiri mcm wijdan gak.. nak habiskan semua satu page.. jenuh depa nak baca.. hehehe..
Luvs,
~Ibu yang dalam ketakutan~

Saturday, June 12, 2010

::Salah lah Ibu....::

Salam semua..

Sementara nak tunggu karangan cerita pengalaman bersalin saya siap, saya nak kongsi satu cerita dulu ngan u alls..
Pagi tadi, sewaktu saya menyusukan Zahraa, kakak Farah duduk kat sebelah saya..

So macam biasa la.. sebelum menyusukan saya bacakan doa makan dan kakak pon turut serta bacakan untuk adek dia..

Bila dah selesai baca doa, saya pon suakan la nipple ke mulut zahraa untuk mengisi perut dia yang dah lapar tu..
Sekali kakak pelik, dia tanya saya..

Farah : Ibu, kenapa baca doa makan??
Ibu : Nape plak kak?? kan adek zahraa nak mimilk (susu)..
Farah : Kan adek nak MINUM susu jek bu.. BUKAN MAKAN..
Ibu : Tergamam sekejap... Dah tu nak baca doa ape kakak kalo adek zahraa nak minum susu??
Farah : Macam nie.. Bismillahirrahmannirrhanim... Malikiau minddin...Iyya kanak budu waiiyya kanastain (dia baca al-fatihah la pulak.. tapi awal 'alhamdullilah.......nirrahim dia tertinggal)..

Lepas habis baca dia senyum jek kat ibu.. Ibu pon senyum kelat jek la balik kat kakak..

Ape la kakak nie..

Tapi untuk pengetahuan u alls,
Alhamdulillah.. Kakak Farah dah boleh baca surah Al-Fatihah dengan sempurna sampai habis.. Tiap2 hari, kebiasaannya lepas solat jemaah Maghrib bersama Atuk & Nenek, Kakak Farah akan bukak Muqqadam.. Alhamdulillah, kakak dah boleh baca daripada Alif sampai Ya.. Kenal Huruf daripada Alif sampai Zaii.. (Baris pertama dalam Muqqadam)..

Lately ni plak, u alls jangan terkejut, Kakak Farah dah boleh baca Surah Yassin.. Dari ayat 1-3.. Yassin, Wal Qurannilhakim, Innakalaminal mursalin..

Bangga nye Ibu bila dengar Kakak Farah cepat tangkap bila Atok ajar dia baca ayat suci Al-Quran.. sejuk ati ibu sayang...

Itulah cerita tentang kakak Farah yang saya nak kongsi dengan semua..
Note : Saya sertakan gambar solat jemaah atok, nenek & cucunya serta gambar Kakak Farah buat tatapan aunty2 yang merinduinya..

Luvs,

~Ibu Farah & Zahraa~

Thursday, June 10, 2010

~Di sebalik Nama itu~

Salam semua,

Entry kali ni seperti yang dijanjikan, saya nak terangkan maksud nama 2 puteri saya.
Esok2 kalo ade orang tanya direct kat Farah & Zahraa, diaorang tau la nak jawab kan..
Bukan ibu n daddy suka2 bubuh nama tanpa maksud yer..

1. FARAH NOUFZAAFIRA

FARAH = Joy
NOUF = Highest point on a mountain
ZAAFIRA = Victorious; Successful

2. SARAH NOUFZAHRAA

SARAH = Nama Isteri nabi Ibrahim a.s, Ibu nabi Ishaq a.s dan Ibu tiri nabi Ismail a.s
NOUF = Highest point on a mountain
ZAHRAA = White; Flower; Beauty; Star

Ade jugak yang tanya, kenapa NOUF ade kat tengah2? Nama keluarga ke..
Jawapannya... Owhhh bukan.. saya suka dengan maksud NOUF yang berasal daripada perkataan arab.. tu jek...
lagi satu.. maksud NOUF itu sendiri dah mencerminkan tentang disiplin, ketekunan.. sekiranya kita buat sesuatu perkara mesti akan buat bersungguh2 untuk capai matlamat.. tak gitu??..

Walau apa pon cita2 dan impian kita, sudah tentu kita inginkan kejayaan pada peringkat yang paling tinggi dan membanggakan kan... begitu la yang saya harapkan untuk anak2 saya... Semoga segala usaha dipermudahkan oleh ALLAH s.w.t buat anak2 saya.. amin..

Jadi, secara tak langsung, maksud NOUF tu sendiri adalah pemangkin untuk anak2 saya... untuk berjaya dalam kehidupan masing2 kelak.. InsyaAllah..

Pemilihan nama, kami buat seadilnya.. Daddy akan pilih nama di depan, manakala Ibu untuk nama dibelakang.. Kami akan bawa nama yang dipiilih untuk disuai padan.. sekiranya tak sedap pada bunyinya.. kami tukar sehinggalah masing2 puas hati dengan nama yang bakal diberikan...

Begitulah cerita di sebalik nama 2 puteri saya...


Buat Farah & Zahraa,
Biar apa pon jua keputusan kamoo bila dewasa kelak.. apa pon jawatan yang bakal kamoo sandang.. Jangan lupa kepada PENCIPTANYA..
Ibu dan Daddy sentiasa mendoakan yang terbaik buat kalian.. Semoga kalian harungi liku2 kehidupan ini dengan tenang, adat dunia sekiranya ada tersandung dan jatuh.. namun jangan putus asa.. teruskan perjalanan hidup dengan lebih berhati2.. Ibu dan daddy sentiasa ade disisi kamoo sayang.... Ingat, langit tak selalu cerah.. namun selalulah kamoo berfikiran positif dan bersedia pada keadaan yang paling buruk sekali.. Nescaya kamoo tidak akan terkapai2 apabila diduga..

Note : ada gambar terbaru 2 beradik beraksi.. tapi cable hp plak hubby saya dah bawak balik Putrajaya.. next time la yer..

Lots of Luvs,
~Ibu & Daddy~

Tuesday, June 8, 2010

:: Introduce my 2nd lil Princess::

Assalammualaikum,
Secara rasminya saya ingin perkenalkan PUTERI KEDUA kami...
maaf atas kelewatan (maklumla pinjaam lappy adek.. bila dia x guna br saya berkesempatan)
Hari ini genap 11 hari kelahiran Puteri Kedua saya dan suami.






Nama : Sarah NoufZahraa binti Zubir
Tarikh Lahir : 30 Mei 2010
Masa : Jam 3.40 petang
Tempat : Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru
Berat : 3.1kg (selepas 10hari : 3.3kg) :)
Panjang : 49cm
Ukur lilit kepala : 33cm

Nanti saya akan kongsikan pengalaman melahirkan Zahraa.
Alhamdulillah dan syukur di atas kurniaan rezeki yang ALLAH berikan ini.
InsyaAllah saya dan suami akan menjaga dan mendidik sebaik mungkin anugerah Tuhan ini agar menjadi insan yang berguna kepada kami selaku orang tua, Agama, bangsa dan Negara. Cemerlang hidup dunia dan akhirat.


Sekian dulu untuk kali nie..

Note : owh lupa nak bgtau.. kami sekeluarga panggey Baby ZAHRAA..

Maksud nama?? next entry saya cerita ok... :)

Luvs,
~ayu@rshad~