Monday, April 19, 2010

::Penuhi request anak dara saya::

Hehehe...

Seperti yang dijanjikan.. Inilah kek comot yang sempat ibu buat untuk Birthday Celebration kakak farah.. jangan gelak ok.. especially sifu2 kek.. kak fiza nordin, mama Herda & kak bibu.. malu saya yer..

Buat sekadar penuhi permintaan anak dara saya yang sorang tu yer.. dia sangat2 happy nampak ader princess kat kek tu...

Saya buat 2 jenis, Marble kek, balut ngan fresh cream (yang bawah nie la..)


Lagi satu Chocolate Moist Cake, balut ngan Choclate ganache.. (nampak tak kek ni comot)..


Sekian untuk cuci mata kali nie.. :)


Luvs,
~ayu@rshad~

Sunday, April 18, 2010

~Farah Birthday Celebration : Part 2~

Salam Hari Isnin semuanya,

Harap2 Hari nie semuanya indah2 belaka yer.. jangan ada yang tensi2 sewaktu bekerja..
Hujung minggu macam mane pulak? as for me, last weekend sangat2 la meletihkan.. sbb nya prepared all the thingy untuk bersalin nanti, baju2 & kelengkapan baby alhamdulillah, mostly 90% da siap da.. tinggal barang ibu nyer jek yang tak siap2 lagi..

Kita tinggal kan dulu cerita hujung minggu..
kali ni saya nak kongsi cerita dengan kengkawan pasal sambutan Birthday Kakak Farah kali kedua yang buat kat nursery..

Kali nie dia sangat2 excited nak pakai baju princess nyer.. tengok jek la gambar2 kat bawah nie..

so cheeky kan gaya dia.. geram sangat2 ngan anak dara saya yang sorang nie..

Due to ramai yang bertanya gambar kami bertiga setengah, so kali nie saya paparkan la gambar "one happy family" kat nursery Kak Long Farah nie..
ni goodies yang ibu sediakan sampai nak tercabut pinggang..
buat tak banyak pon.. dalam 50pcs jek..
entah kenapa kali nie rase mcm nak buat besar2an..
tapi keadaan ibu tak mengizinkan la sayang..
so ibu sedaya upaya buat mana yang termampu dulu yer..
Insya Allah, tahun depan kalau panjang umur & murah rezeki kite buat sambutan besar2an ok!

Sebenarnya ade citer disebalik gambar nie,
Farah sangat2 teruja nak potong kek, tapi ibu tak mention pon nak buat cake cutting kat mane..
sbb takmo spoilt mood dia..
so she kept asking, "kita nak pegi potong kek yer ibu?"
ibu, "Haah, kita nak potong kek princess la kakak"
Farah, "wow.. kek princess.. farah pon nak pakai baju cantik mcm princess la" - refer to her gown colour putih tu la..
bila all the things da get ready dalam kete, so ibu drive ke nursery, dia dah mula rase tak selesa, sbb dia da tau route ke nursery..
so kakak kata " Farah taknak pegi School"
ibu, "Tak.. kita nak pegi potong kek je sayang"
bila dah park depan nursery, daddy dah tunggu kami..
Farah pulak dah start moody.. dia berkeras takmo turun daripada kete..
sambil nak nagis.. "Tak nak pegi school... taknak school"
dalam hati ibu, alamakkk... jgn la macam2, jam dah la nak dekat kul 4.45pm.. kengkawan farah kat nursery kang ade plak yang da balik nanti..
lastly, pujuk punya pujuk.. ibu bgtau, kite potong kek sekejap jek.. lepas tu kita balik ok..
nenek plak menyampuk, "nenek kan ade, nenek teman farah ok!"
Daddy plak tolong angkat semua barang2 masuk dalam nursery..
sampai jek kat pintu nursery, kakak sudah nangis.. daddy cool down kan, then ajak jugak masuk..
ibu umpan kek princess dia.. baru la dia nak ikut masuk..
tapi muka kakak jangan cakap la.. masam mencuka..
bila kengkawan da start nyanyi birthday songs, dia terus peluk ibu, nangis!!!..
aduiiiii..
taktau kenapa, whether dia terharu or takut.. antara satu la tu..
then habis nyanyi pon dia refuse nak tiup lilin.. so ibu la kene tiupkan on behalf farah..
kengkawan kat sekeliling tu sume dah tak sabar nak tolong tiupkan tau.. hahaaha..
bila time nak potong kek baru la dia cheer up sket..
tgk gambar atas tu.. dah ok sket la daripada tadi...

tapi muka masih cuak jugak, takmo senyum...
bila dah habis cake cutting, ibu soh farah edarkan goodies ngan kek.. baru la nampak dia happy.. seronok entertain kengkawan dia.. tgk jek la gambar2 ni.. nampak sangat, she's enjoying herself bagi goodies n cakes to her frens..
lastly, farah edarkan bihun goreng ngan air kotak milo pada kengkawan untuk bawak balik umah..

ibu n farah take a nap kejap.. penat layan kengkawan.. hehehebergambar kenangan ngan teachers n frens sebelum balik...

Special thanks dedicated to :
1. Nenek : yang banyak membantu ibu dalam penyediaan Birthday Farah.. Nenek yang goreng bihun, packing, sbb ibu tak menang tangan nak siapkan 2 biji kek farah.. kesian nenek, 2 round goreng bihun farah.. tq a lot mak.. love u! appreciate all the bantuan yang diberikan..
2. Daddy : Sbb tolong jadi cameraman n angkat2 all the thingy, ibu n nenek dah flat.. tak larat.. mcm lipas kudung kat umah.. love u darling.. n also be my half bankers jugak untuk prepare bday farah
3. Papangah : Sponsored Air Milo Kotak untuk kengkawan Farah kat nursery
4. To ALL pembaca ayuarshad.blogspot.com yang sudi mengikuti kisah perjalanan hidup kami.. dan semua yang terlibat secara langsung ataupun tidak (cewahhh.. hehehe) love u all.. muahh..
Note : gambo kek princess nanti ibu upload yer.. hehehe.. ade special entry untuk kek princess kakak farah.. (jgn meluat plak yer..)
owh.. saya ade satu lagi good news.. nanti kite sembang next entry ok! tunggu tau!

Luvs,
~ayu@rshad~

Thursday, April 15, 2010

~Farah Birthday Celebration : Part 1~

Salam semua..
Seperti yang dijanjikan..
Malam Birthday farah tu kami buat celebration kecik2 among family members kami yang kecil jek.
Daddy sponsor foods and uncle shud sponsored cake (sedap la kek tu)
btw, thx a lot yer uncle shud.. next time leh sponsor lagi.. hehehe..
Malam tu, lepas solat maghrib, kami tunggu nenek, mamangah n papangah sampai. Sbb nyer mereka g amek nenek dulu kat Bukit Jalil baru sampai dari Hadtyai.
Dalam kul 9pm jugak la baru makan2 kami start.. hehehe.. semua perut da berkeroncong sbb lapo, lambat sgt tggu nenek n the geng sampai...


ni la kek yang uncle shud sponsor.. sedap... ala2 Choclate Indulgence gitu..

Birthday girl bersama nenek yang baru sampai dari Hadtyai..
(ade pesta air kat sana.. sentiasa basah jek la..tak dan nak kering kata nenek.. asik kene simbah n pancut ngan air jek.. tak boleh marah.. dah adat diorg kat sana)
menikmati juadah yang ringan2 jek..mamangah, papangah & bday girl
(tgk la rambut dia yang serabai x nak ikat tu..)
uncle shud with his future wife taty (InsyaAllah)
"the foods"

Ini jek la simple celebration utk birthday girl..

Note : Next post, ibu masukkan celebration kat school plak yer.. (nursery farah) ngan kek yang farah mintak tu.. (ader citer pasal kek itewwww ok.. mencikk I)

Due to daddy ngan ibu yang pakai tak proper, so gambo kami takde la dalam entry ini yer.. ihiks..

Luvs,
~ayu@rshad~

Tuesday, April 13, 2010

~13th APRIL 2010~

HAPPY 3rd BIRTHDAY TO ANGEL OF MY HEART
~FARAH NOUFZAAFIRA BINTI ZUBIR~ Terima kasih kepada semua yang sudi telefon, sms, wishes thru fb, blog dan sewaktu dengannya. hehehehe :)
On behalf of Farah, Ibu dia ucapkan jutaan terima kasih atas kasih sayang dan ingatan yang diberikan. Semoga kasih sayang antara kita berpanjangan.
Note :
Ibu da get ready goodies untuk kawan2 nursery farah..
Balik nie farah request nak kek princess colour pink ok.. (dah pandai anak dara ku yang sorang nie.. demanddd....) so ibu pon dengan gigihnya akan cuba melunaskan permintaan birthday girl hari ini dengan membaking sendiri.. so aunties & auncle's tunggu la hasilnya yer.. ape la rupa kek kamoo tu nak... :)
Farah nak buat cake cutting ngan kengkawan kat school(nursery).. InsyaAllah kita buat by thursday ok.. at least nenek ade boleh bantu ibu yang semakin tak larat nie..
Nanti ibu update lagi sambutan birthday farah yer..
Untuk malam nie, dengarnya dah ade orang yang sponsor kek.. sape erk?? kite tunggu...
oh ya, sampai ibu pon dah terlupa nak citer pasal adek... skang nie dah start rase kat ari2.. so daddy pon da bising soh standby bag n barang2 baby.. boh dalam kete.. in case ape2 terjadi senang.. bolehh zasss terus ke hospital berdekatan... hopefully kalo adek da tak sabar nak kuar bagi la kakak farah sambut birthday dulu yer sayang..
I love both of u sayang.. InsyaAllah next year, kakak ngan adek leh sambut birthday sesama.. (save sket budget ibu n daddy.. hehehehe)
Until then, sekali lagi terima kasih kepada SEMUA YANG MENGINGATI Hari Lahir Farah, ibu ucapkan jutaan terima kasih yang tak terhingga atas ucapan2 dan doa kalian.. semoga ALLAH membalas budi baik kalian.. amin....

Luvs,
~ayu@rshad~

Sunday, April 11, 2010

~Tinggal lagi 2 hari~

Salam semua,

Lagi 2 hari (13th April 2010), genap la kakak farah berumur 3 tahun. Ibu tanya kakak nak hadiah ape..

Ibu : Kakak nak hadiah ape?
Kakak Farah : nak ket... (hahahaha... KEK la..)
Ibu : Kakak nak kek beso ke kecik
Kakak Farah : Kecik jek ibu..

Alhamdulillah... anak ibu tak suka nak membazir yer...
Ingat mcm nak baking sendiri kek untuk farah.. bawak pegi nursery dia, then boleh la kakak buat cake cutting ngan kengkawan... boleh kengkawan nyanyi birthday song ramai2 kan.. buat goodies sket utk budak2 tu pon ok jugak la.. tgk la keadaan ibu cmne ye sayang..
kalau ibu larat, ibu try buat ok.. kalo tak kite celebrate ngan small family kite jek yer..


Dedikasi buat Farah NoufZaafira,

Ibu doakan agar farah menjadi anak yang solehah, mendengar kata dan sentiasa berada di dalam lindungan ALLAH s.w.t dan diberikan kesihatan yang berpanjangan.
Biar hidup kita sederhana, namun kita hidup dalam keadaan sayang menyayangi dan hormat menghormati antara kita dan bahagia.
Ibu doakan farah berjaya dalam hidup, dapat mencapai apa jua yang farah impikan agar satu hari nanti dapat membanggakan ibu, daddy dan keluarga kita.

Kasih sayang ibu pada farah tiada penghujungnya,
Mendengar tangisan pertama farah sewaktu keluar dari rahim ibu merupakan perkara paling indah sepanjang hidup ibu,
Kehadiran farah dalam keluarga membuatkan semua orang bahagia,
Apabila farah semakin membesar, keletah dan sikap farah sering membuat ibu tersenyum, sejak itu ibu semakin rindu bila usia farah menginjak setahun demi setahun..
banyak perkara gembira yang kita lalui bersama.

Ketahuilah sayang, kasih sayang ibu dan daddy terhadapmu takkan luntur, malah semakin mekar dari hari ke hari,
Sempena ulangtahun kelahiranmu yang ketiga, ibu berharap agar farah semakin bijak dan rajin bantu ibu, lagi2 dengan bakal kehadiran adik farah, ibu berharap farah dapat menjadi kakak contoh pada adik.. dan ibu yakin farah boleh..
semoga kasih sayang kita akan berpanjangan dan keluarga kita sentiasa di bawah LindunganNYA.

Ingatlah sayang, Ibu, daddy, adek, atuk, nenek, mama, papa, mamangah, papangah, mamachu, uncle shud, uncle ayang, aunty ija n awish dan seluruh ahli keluarga kita amat menyayangimu tanpa penghujungnya..
Semoga kamu sentiasa mendapat rahmat dari ALLAH s.w.t sayang..
amin..


ape nak hadiahkan kakak farah yer??
ade suggestion tak??

Note : ni ibu guna laptop mamangah, malam tadi kan kita tido kat umah mamangah due to daddy balik JB

Luvs,

~ayu@rshad~

Tuesday, April 6, 2010

::Emosi Terganggu::

Aku benci perasaan camni...
Sakit hati membuak2..
Bila teringat kat laptop aku..

Aku benci kat pencuri tu!!!
Benci.. sakit hati.. rase cm nak pecah kepala ni menahan marah...

Tolonglah Ya ALLAH.. berilah aku kekuatan hadapi dugaan MU ini...
Tenangkan la hati dan perasaan ku.. Kuatkan la semangatku...

Ya ALLAH.. bantu la hamba mu yang dalam kesusahan ini..
Makbulkan la doa2 ku... Ya Allah...

Luvs,
~ayu@rshad~

~Dugaan~

Salam semua,

Berita sedih - rumah daku kene pecah masuk dini hari (pagi isnin).. :(
Habis kelengkapan laptop (complete set termasuk beg sekali) dan broadband kene curi..
Selain tu beg nursery farah (daku rase dia ingatkan handbag daku) pon dia rembat jugak..
Wallet hubby..

Tak boleh nak upload gamba..

Kehidupan malam ku dah tak sama selepas kecurian lappy kesayanganku...
uwaaaa... tak boleh nak terima dan terkilan sebab semua dokumen2 berkaitan kerja & personal and most important thing is GAMBAR2 FARAH, KELUARGA, EVENT2 sume dalam tu..

And, daku takde BACK-UP!!!! owwhhhh.. tolongla pencuri... pulangkan kan la semula LAPPY ku!!! Tolonggglllaaahhhhh...~~~~~~

Alhamdulillah, daku bersyukur, kami sekeluarga selamat dan tidak diapa2kan oleh pencuri jahanam tersebut..

kronologi cerita, daku cerita bile ade masa lapang yer.. ni kat pejabat.. daku tak suka nak campur adukkan waktu pejabat ngan peribadi.. sbb tu daku akan online malam..

Untuk kengkawan sekalian, doakanlah semoga terbukak hati pencuri tu utk pulangkan balik lappy ku yer...

until now, daku masih tak boleh nak terima lappy ku kene curi.. mmg kejam sape yang curi lappy aku.. aku tak halal kan sampai mati!!!

Luvs,
~ayu@rshad~