Friday, March 26, 2010

~False alarm @ Mild contraction~


Salam,

Korang petang tadi ade rase mild contraction lar.. hubby ajak p pasar malam pon dah tak larat nak jalan.. sudahnya baru lalu dalam 3 gerai jek daku dah surrender, patah balik masuk kete..

rehat jek la dlm kete sementara menunggu Mr.Hubby & lil princess beli foods..


Balik umah, jadi serba tak kena, baring salah, duduk salah.. sampai nak dekat pukul 9malam cmtu jek rasenya.. yang heran tu, dah rase sakit kat ari2 yang amat, then menangkap sakit kat pinggang pulak.. plus baby kicking non-stop.. OMG.. tak penah lak daku merasa pelik cmni..


Harini nak kata penat berjalan/berdiri takde plak..


Tapi nasib baik dalam kul 10 lebey, dah kurang sakit, hubby pon suapkan makan.. terus daku ketakutan, prepare baju baby utk nak dicuci esok.. semua recycle baju farah.. sib bek baju baby farah sume kaler unisex, since daku tak sure baby yang bakal lahir ni nanti boy/girl.. tapi instinct ibu nie tak boleh lari.. mesti tepat... InsyaAllah.. segalanya berlaku dengan Ketentuannya...


so besok mulala sesi pengurusan barangan/pakaian utk kehadiran org baru.. hahaha.. hubby senyum jek, bila tgk daku bukak kotak baju baby farah.. hubby boleh tease lagi "entah2 u dah nak bersalin tak yang??" gulpppp.. telan liur daku dgr hubby ckp gitu..


ok la.. stop for now, da nantuk.. esok banyak lagi kije yang menunggu.. sampai jumpa lagi..

**gambar di atas hanyalah sekadar hiasan, tiada kene mengena dengan cerita yang dipaparkan.. hahahaha



Luvs,
~ayu@rshad~

~1st time join contest in my life time ~

CUTEST BABY BIRTHDAY PICTURE CONTEST
wow wiiiii.... mcm tak percaya jek, saya join contest!!! hahahahaha..
sue.. ni 1st contest yang ayu join tau...seumur hidup tak penah join pon.. hahahahaha.. terbukak hati nak join contest nie sbb bulan depan farah da nak menginjak ke 3 tahun, so sambil2 layan gambar waktu birthday2 sebelum nie, tgk ada gambar yang nak share ngan u all.. so i'm decided tuk join contest yang sue buat nie...



Secara rasminya contest ini dianjurkan
dari tarikh 20 Mac 2010 dan berakhir pada pukul 12 malam 20 April 2010.
Terbuka kepada si comel berusia 1 hingga 4 tahun sahaja.
Cara-cara penyertaan:
Jadi Follower
FAZDARAZAT dan add blog aku dalam bloglist korang.
~udah~
Letak banner contest ini di sidebar blog korang dengan link contest ni. Takde link, otomatik tak layak.
~udah~
Buat entri mengenai Online Contest ~ Cutest Baby Birthday Picture Contest ini
dan upload gambar si comel sewaktu sambutan harijadi si comel di dalam entry tersebut.
~udah~
Hanya SATU (1) gambar sahaja yang dibenarkan.
Nyatakan nama si comel, umur dan tarikh lahirnya.
Pastu korang tulis lah sikit wish korang untuk si comel.
Tak perlu panjang-panjang, ringkas dan padat.
~udah~
Dalam entri tersebut pastikan korang mention dan link ke
FAZDARAZAT.
~udah~
Bila korang dah puas hati dengan entry tu, sila link kan url blog korang di ruang komen aku ye
~udah~


Nama : Farah NoufZaafira aka F.A.R.A.H
Umur : 2 tahun 11 bulan
Dob : 13/04/07

Note : Ini adalah picture FARAH masa sambutan Birthday yang pertama (tahun 2008). Kami celebrate di Nandos Mid Valley..

Rase rindu bila mengimbas balik masa farah kecik2 dulu.. sgt2 comel, cute, montel & geram mcm nak geget2 jek.. sekejap jek anak2 kita dah semakin membesar kan?? InsyaAllah tahun nie, kita buat celebration kat School with ur friends okay..

Untuk Razi, Selamat Hari Lahir, Semoga menjadi anak yang soleh.. dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan baik yang berpanjangan dan sentiasa di bawah Lindungan NYA.. Amin...

Luvs,
~ayu@rshad~

1st award for 2010


salam semua..

Award ni merupakan award pertama yang daku dapat utk tahun 2010.. thx banyak2 tu ZURA tokei M.A.B





Syarat-syarat seperti di bawah:
1. Thank & link the person that gave you the award.
:: Ok! Zura.. Thx again!!::
2. Pass this award onto 15bloggers you’ve recently discovered and think are fantastic.
:: Since this is my 1st award that i received for this year, I would like to pass to each single person which is follow and read my blog from time to time.. tak limited pada 15 orang.. khas buat semua yang sudi menjadi sahabat, singgah di blog nie x kira samaada silent readers mahupun yang selalu tinggalkan komen, i do appreciate ur time to go thru my blog, love u all::
3. Contact said Blogs and let them know they’ve won the award
:: no need, because they will read my post, because this AWARD specially dedicated to THEM.. :)::
4. State 7 things about yourself.
1) Preggy mommy for 2nd baby.. InsyaAllah expecting on May 2010
2) Already have 1 adorable doter, and yet expecting MORE to come.. hahaha
3) I do love babies (since my childhood i guess)
4) Tak boleh tgk muntah (event farah sekalipun, i akan muntah sama)
5) Love baking cakes & cooking (even not the expert as my mom)
6) Paling tak suka LIPAT BAJU
7) Suka melawa & bergaya.. hahahaha (no wonder farah pon da mcm kak nam sekarang nie)
**Thank again to zura because u think that i'm a fantastic blogger(ye ke ni?)

Luvs,
~ayu@rshad~

Sunday, March 21, 2010

betul ke cara saya nie??

Salam semua,

Saya nak cerita sket ngan perilaku anak dara saya malam nie.. semenjak daddy dia balik outsation, masyaAllah..perangainya.. manja bukan main.. apa yang saya kata sume dia tak endahkan... saya rasa mungkin sbb dia nak hilangkan rindu pada daddy.. so saya pon tak la amek port sangat..

untuk makluman, kalau salah sorang( saya & hubby) outstation.. farah boleh algi dengar kata, x buat perangai dan act as usual as she do.. tapi masalah saya skang nie, klu dua2 ade kat umah (both me & hubby) dia susah sgt nak dengar ckp.. cth mcm tadi.. dia keluarkan semua mainan dia n sepahkan depan tempat tgk TV.. bila saya suruh kemas semula, dia tak endahkan apa yang saya ckp... ok.. takpa ibu sabar lagi...

bila dia nak mimilk (susu), saya kata, ok.. ibu buat mimilk farah.. tapi farah kene kemas dulu barang2 mainan yang farah sepahkan tu... tapi dia buat dunno jek.. langsung tak de action apa2.. saya pon tak bergerak dari tempat duduk.. dia dah mula nak merengek mintak mimilk.. saya ckp lagi sekali.. saya soh dia kemas dulu baru saya buat mimilk dia.. terus dia nangis mcm kene pukul..

geramnya saya rasa, saya terus ke dapur buat mimilk dia.. tapi saya ulang lagi apa yang saya soh dia buat.. still dia buat tak dengar.. lastly, bila da siap mimilk dia saya letak kat tempat tinggi.. saya suruh jugak dia kemas kan barang2 mainan tu.. dia langsung tak bergerak dan nangis mcm org pukul dia.. mati akal dibuatnya saya ngan perangai farah nie..

Lastly, saya pujuk dia, ckp kat dia Farah budak baik kan.. dengar ckp ibu kan.. tolong la ibu kemas dulu.. baru ibu bagi mimilk.. tak kesian ke kat ibu.. ibu dah penat satu hari.. farah plak serak kan rumah.. tolong yer.. farah gud girl kan.. terus dia lap airmata, bangun n kemas barang2 mainan dia..

masalah saya skang nie, saya tak boleh mcm bagi arahan or berkeras mintak dia lakukan sesuatu, everything kene ckp baik2... mmg semua toddler berperangai mcm nie ker?? penat la saya kalau nak mintak tolong.. kene pujuk dulu baru lah dia buat... (ni bila perangai ngada2 dia datang, klu tak, tak mintak tolong pon dia dah hulurkan bantuan).. cuma nya, saya nak tau.. betul ke tindakan saya tak beri mimilk kat dia selagi dia tak kemas barang mainan?? (bila tgk dia menangis, saya tak sampai hati) tapi saya fikir, kalau saya turut jek kemahuan dia, rosak proses tumbesaran dia nanti.. especially bila nak coop dengan org luar (friends @ nursery, cousins, etc)..

Harap apa yang saya lakukan nie betul.. :(

to dearie farah: ibu marah sbb ibu nak farah faham n jadi person yang boleh tolerate.. tak semua yang kita nak, akan dapat waktu tu jugak.. kadangkala, dalam kehidupan sebenar, banyak dugaan yang kene kita lalui baru boleh capai apa yang kita mahukan.. tak semestinya ibu marah sbb ibu tak sayang farah.. i hope u will understand for what i'm doing now.. i will always love u.. forever n ever..

Luvs,
~ayu@rshad~

Saturday, March 20, 2010

update sket...

Salam...

Tersangat la lama saya tak update blog nie..
sebelum nie saya dah upload lebih drp 50 keping gambar nak citer pasal percutian kat langkawi.. dah save beberapa hari dah.. sekali boleh hilang semuanya.. post yang saya save tuh dah hilang.. mana tak sakit hati + hilang mood.. dah la nak upload gambo lembab.. nak karang cerita lagi.. ermm.. give up jadinya saya..

kali nie, saya cuma nak update pasal PREGNANT.. saya dah nak masuk 31 minggu dah.. cepatnya masa berlalu.. perut saya kali nie berbanding dulu tak terlalu besar..kalau saya pakai blazer, kadang org tak perasan.. (org yang tgk la yang ckp kat saya)

Farah pulak, kadang2 perangai dia mencabar kesabaran saya.. most of da time, she ok.. cuma kadang2 tu biasa la kan.. mulut takyah cerita la.. sgt2 talkative.. over peramah..

ok la.. saya rase cepat penat skarg ni.. nnti ade masa saya upload cerita lagi..



Luvs,
~ayu@rshad~