Monday, August 24, 2009

~Onde2 Turqoise di Hari Lahirku~

Salam rindu, salam sayang buat semua,
Posting kali ni adalah backdated entry, which is sepatutnya pada 23hb OGOS 2009, iaitu sempena HARI LAHIRKU.
On that day saya masak ayam kurma ngan buncis goreng sos tiram bersama nasi tomato, sbnrnya nasi tomato tu pon balance hari pertama puasa nyer juadah.. Since my hubby tak puas makan semalamnya, so dia request nak makan lagi keesokkannya.. so ade la balance lagi ayam masak merah dan acar timun carrot saya tu..
Yang membuatkan entry kali nie special disebabkan, petang waktu saya siapkan juadah tu, sempat lagi called adek saya di JB, saje tanya juadah berbuka apa.. then dia kate tgh buat "onde-onde"... ishh tiba2 plak tekak nie rase mcm nak sgt2 mkn onde2 ni la... terus la saya amek sesenduk tepung pulut dan bancuh la nak buat onde2.. tiba nak warna kan tu, ermmm saya terpikir kejap, kan cantek onde2 saya kalau kaler biru.. hikhikhik.. so saya pon mewarnakan onde2 di hari lahir saya dengan biru turqoise... hahaha jgn pulak rase pelik yer.. warna jek berbeza, tapi rase sama je.. meh kite tengok "ONDE2 TURQUOISE DI HARI LAHIR SAYA"

ni la onde2 yg saya ckp kan tu.. sape yang tak tau onde2 tu ape..
ni la rupenya, sesetengah org panggil buah melaka..
ni plak ayam masak kurma dengan kentang

yang ni buncis goreng ngan sos tiram
(nmpk mcm main pondok2 jek kan saya masak,
tapi kalo msk byk2 sayang x habis makan, drp membazir baik saya masak secukupnya aja.. kan..)
yang ni plak balance ayam masak merah ngan acar timun carrot saya, sayang nak buang, pre-heat then bule makan semula.. hehehe..

Gambar di bawah ni saja lah saya nak kongsi ngan kengkawan semua,
kan hubby saya seminggu di Langkawi kerana berkursus. Maka saya telah pon memesan barang sepasang dua coklat utk dibawa pulang.. tapi.. ini lah hasil pemberian suami tercinta kepada saya...hahahaha.. dalam hati ni musykil jugak, tidak kah dia perasan size isterinya yang telahpon mengembang... saya pelik jugak.. tapi dah nama pemberian kan.. saya terima sepenuhhhhhhhhh hati saya..... hahahaha.. puas saya makan rocher tuh! byk jugak yg belum terusik lagi..


Akhir kata,
selamat ulangtahun kelahiran untuk saya,
doakan yang terbaik utk saya ye..
&
selamat menyambut ramadhan yang ke3..

p/s : ooppsss lupe nk bgtau, hubby ade buat suprise kat saya,
sekali suprise tu pulak yang buat suprise kat dia balik... hahahaha... ape suprise tu?? ~ade larr~
Luvs,
~ayu@rshad~

SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK


Terima kasih miemiey, maaf lambat posted di blog saya.
Buat semua sahabat handai & taulan, saudara mara, keluarga tersayang
saya ingin mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak,
semoga kita semua beroleh keberkatan di bulan yang mulia ini.. amin...
maaf saya lewat post sbb ade hal yang mendatang...

Luvs,
~ayu@rshad~

Thursday, August 20, 2009

~Tartlets tuk Makyong~

Salam semua,
Kali nie nyer entry pon sama jugak mcm yg lepas.. Nothing much to story...
Order from my ex-colleague kat MHBN,[SITI NORDIANA]
She's pregnant 2nd baby, and i'm reluctant to say "NO" to her.
Luckily still have enough dough to make the pastry.. So here the results.

13 blueberry & 12 Kiwi
below : extravaganza.. add new flava--> orange & manggo

Below : Kiwi
below : blueberry
below : new flava (MANGGO) sgt la sedapppp..
below : new flava (ORANGE) for those yang suka rase masam2.. this flava suits u!
rase mcm orange sunquick.. sedappp..
below : strawberrybelow : last but not least,
balance tuk daddy n farah
Untuk keterangan lanjut, sila layari :
ataupun hubungi saya di 017-787 9933
Happy viewing & happy munching... :)
p/s : maaf gambar kurang memuaskan, due to using my hp camera jek..
Luvs,
~ayu@rshad~

Wednesday, August 12, 2009

[3 + 3 = 3 . 3] Today is His BIG DAY!!

Today he turns 33.. my fav & lucky number!!! cantek kan no tu.. hehehe...
Tak perlu cerita panjang.. kita layan gambar jer...


birthday boy looking for his present..

Farah yang meragam bila daddy tgk baju... sibuk nak naik....

kete mainan ni...

tak sampai 5 saat kereta tu gerak da mintak turun.. rugi $1 ibu..

when farah sing a bitrhday song to daddy,
Happy Birthday to daddy,
Happy Birthday to daddy,
Happy Birthday to daddy,
Happy Birthday AYAM,
(tah macam mane boleh datang ayam in last word pon tak tau la.... end up.. kitorg gelak sakan...)

daddy blow the candle n make a wish...

cake cutting!!
(buat syarat jek.. x makan pon..)

mine!

Farah!!

Him!!!

Farah nak amek lemon dlm gelas...

Try even harder....

and finally.. yeaaaaaa... I've got it!!

xoxo... love u dear... muahhh

andddd.......

sepasang kemeja n seluar jenama fav my hubby untuk ke pejabat..
dah offer neck tie... tapi my hubby takmo...
then... close offer!!! ahaksss..

My wish to you on your Birthday:
May Allah bless u!
May you always in a good health condition,
Love Me n Farah in every single seconds,
Semoga cepat naik pangkat..
Semoga menjadi Suami dan Daddy yang terbaik dalam hidup kami berdua..
Last but not least,
I Love you so much no matter what...
I always want to be in love with u.... forever n ever..
Semoga perkahwinan kita kekal bahagia dan dikurniakan zuriat sebagai pengikat kasih kita..
aminnnnnn.....
Luvs,
~ayu@rshad~

Monday, August 10, 2009

~Malam Sabtu yang busy~

Cerita bermula apabila daku mendapat panggilan drp Ayien... Dia tanya daku leh ker buatkan dia cheese tartlet.... kali ni daku xnak lah menghampakan harapan dia.. sbb ni dah masuk kali ketiga kot dia sebut pasal cheese tart nie.. kan Ayien kan....

So daku pon bersetujulah untuk membuatkan 100pcs cheese tarlet nie utk birthday bash si kembar Jass & Jaff..

Pagi tu daku ade exam dari jam 9 pagi sampai 4.30 petang....
Kengkawan tolong la doakan daku lulus dalam exam kali nie yer.. boleh la aku melangkah setapak lagi...
Mudah2an doa2 kalian dimakbulkan ALLAH.. aminn...

back to the story mory, balik jek dr exam tah kenapa tekak nie tingin sangat nak makan ABC, so daku ajak ler Mr. Hubby g Taman Warisan.. sekali sampai sana mesin parut ais plak disfunction... saket atiii tull la.. time org tingin time tu lak dia rosak.... pehtu hubby ajak p kat foodcourt precint 8 lak untuk tidak mengecewakan keinginanku nak makan ABC... sampai sana terus order ABC 2.. nampak mcm menyelerakan.. tapi rase dia hampeehhhhh.... lastly, daku nyer ABC berbelen 1/2, hubby nyer pon x abis gak.. rase cm minnum air bandung jek hubby cakap... tah pape tah... x pe, balik JB aku pulunnn habis2 ABC JB ok... tunggu kepulanganku yeeaaaa....

Then.. balik umah operasi 'bercheese tartlet' pon bermula... daku start buat dari jam 8 malam dan habis jam 4 pagi... even penat tapi daku puas ngan hasil kerja ku.. dpat la buatkan hubby ku dalam 20 pcs untuk dia makan2.. Farah drp daku start buat dia dok sibuk minyak "ibu nak makan kek bu" alllaaaa cian anak ibu.. tak masak lagi la sayang..sampai tertido x dapat makan chesse tartlet ibu yer...

So, seperti di bawah ini lah hasilnya.. Harap2 kawan ku yang manja nan sorang nie berpuas hati la yer ngan deco tartlet n presentation di tekak kamooo....

mehh kita layan gambar cheese tarlet ni plak yerr...

strawberry filling

kiwi filling

blueberry filling

total up 100pcs of cheese tartlet with variuos flavour
kalau ade sape yang berminat untuk jadikan cheese tarlet ini sebagai hidangan jamuan atau any occasions boleh menempahnya dari saya..
boleh email kepada ayu.arshad@yahoo.co.uk
harga sangat2 berpatutan
Flavour boleh campur, yang ada, Blueberry, Strawberry, Kiwi, Nutella, Manggo dan Orange..

Luvs,
~ayu@rshad~

Friday, August 7, 2009

Ni semua gara-gara ELLY!!

El...
ni semua gara2 SUP KAMBING MBBEEEEKKK ko la nie...
memang pasal ko la... takde orang lain da.....
pasal ngko aku pon tingin nak makan SUP KAMBINGGGG ni ko tau tak..

Sib bek ade kat Precint Diplomatik.. Aku beli kat Restoran Haji Tapah...
ko tgk je la sup dia.. kaw2 giler pekat......
puas tekak aku makan EL oiii....

Aku start suka makan kambing ni pon ADEK NO.2 aku yang ngajo...
pehtu plak kalo mak mertua aku masak kambing, lembut nak mampus n xde bau... (mcm iklan tu) hahahaha... sgt2 sedappp wei.. pehtu aku pon jadi la gila2 makan kambing nie....

Sangat2 sedap dan menjadi vitamin mengembangkan badan ku.. ahakss....
alllaaaa.. bukan selalu pon...

NI SEMUA GARA2 SI ELLY MAK NYER DANISH NGAN ARWEN TUH!! kahhhh....

p/s: cuma x dapat nak makan dekat ngan kandang kambing jek... ahaksss...




Luvs,
~ayu@rshad~

Thursday, August 6, 2009

~Salam Oren, Salam Jumaat~

Salam Jumaat Aunty2...
Hari ni saya pakai baju kurung oren nak pegi school..
Saya ngantuk lagi tapi daddy dah mandi kan saya pagi2..
pastu ibu yang pakai kan baju kurung nie...
sama baju ngan ibu tau.. kalerr oren jugak...
Tapi saya ngantuk lagi la aunty.. tgk saya menguap lagi nie..




Semoga aunty2 ceria hari ini... muahhhhh....

Luvs,
~ayu@rshad~

Wednesday, August 5, 2009

::Sambutan Malam Nisfu Syaaban::

Salam semua....
Selamat Menyambut Nisfu Syaaban yang jatuh pada malam semalam (5 Ogos 2009).
Tahun ni Kami sekeluarga decided untuk sambut di Masjid Putrajaya. So semalam lepas balik dr kerja, suami dan Farah fetch saya, terus saya mandikan Farah dan tukarkan jubah yang mama belikan kat Mekka tempohari (waktu mengerjakan umrah). Pastu saya bersiap dan siapkan mimilk farah 2 botol, standby roti dan biskut beras, incase dia lapar.. Sebab sampai je rumah semalam dia terus kata " ibu nak nazibbb... (which is dia maksudkan adalah NASI ye Puan2).. hahaha....
Dalam pukul 6.50, kami dah siap nak menuju ke Masjid Putrajaya. Kami menunaikan solat maghrib berjemaah, Farah pon berjemaah sekali tapi kat lane belakang saya sorang2.. hahahaha... waktu kami semua sujud, farahh pon sujud.. tapi sujud dia siap baring meniarap yer.. saya x tau la kalau2 jemaah lain perasan, mesti diorg gelak dlam hati....
Siap habis jemaah maghrib, saya menunggu la kalau ade Imam yang akan lead untuk sambutan Malam Nisfu Syaaban... tapi hampa.. kami buat semua sendiri2... kan rugi tu... nasib baik dalam Yasin yang saya bawa tu siap ada tunjuk ajar untuk membaca yasin dan doa utk malam istimewa tersebut.. bila masuk jek bacaan yasin kali kedua, Farah dah mula buat hal... merengek2.. dah abis minum mimilk sebotol dan biskut beras 2 keping.... dia rengek nak jumpe daddy pulak... Kami jemaah wanita sembahyang kat tingkat atas, so dia tgk drp atas dan nampak jek daddy terus dia jerit, "DADDDDYYYY".. alahaiiii malu nyer ibu sayang....
Then saya pujuk, last2 dia tido dalam pangkuan saya sambil saya menghabiskan bacaan yasin yang ketiga... dan dah nak Jemaah solat Isyak pulak tu, terpaksa la saya baringkan dia kat lantai... sonok la dia tido sbb dlm masjid kan aircond kuat...
Begitu la cerita kami di malam Nisfu Syaaban tahun ini.. semoga kita semua mendapat keberkatan dalam buku amalan baru kita yer...
Disamping tu juga, saya menyusun 10jari mohon maaf pada semua kawan2, kalau ade salah dan silap saya dalam perkataan mahupun perbuatan sepanjang perkenalan kita.. Moga2 hubungan kita terjalin hingga ke akhir hayat... amin yarabbal alamin...
Jom kita layan picture eaaa.....

ni waktu kami nak ke masjid... elok je kan farah pakai tudung...

waktu ni pon masih ok lagi....


hehe.. nak bukak la ibu... sekejap jek dapat bertahan...

posing ngan daddy jap la...

keadaan diluar masjid (tengah buat renovation kot)

seronok nyer anak ibu

hai aunty.. Farah sayang aunty2 semua...

tengok tu, dia tinggalkan ibu..

perkarangan masjid
nak naik lif (sempat lagi laaa ibu niee...) hahaha..

dalam masjid.... cantek kann...

waktu ni farah da rengek nak p kat daddy..

Jemaah wanita

tak ramai sangat pon..

Akhirnya.. Farah lena dalam masjid sebelum nak balik..

Luvs,
~ayu@rshad~