Friday, May 29, 2009

~Special entry for Faiza~

My dear paeh..
Sowi banget bebeh, akak ketinggalan nama kamooooo di dalam list di bawah...

So sebagai tanda sorry here i attached 5 fakta menarik tentang pemberi award lagi sorang yg saya terlupa ni yer.....(award sila rujuk seperti yang di bawah...kahhh)

~F.A.I.Z.A~

1. 1st time jumpe sama occasion ngan alyn.. kat bbq depan pool kawasan umah ila...
2. Mama kepada handsome boboy named Airiel Fareezqy.... (ehh.. tul x ejaan nie...) Anak dia kulit putih lepakkssss.. tapi mata tatau ikut sapa???? ikut sape paeh???
3. Tentang rambut dia, daku suke waktu rambut dia panjang dulu, bila pendek nie bukan x suke dik... kurenggg sket.. sbb muka kamoo comeiiiiiii sgt2 bila rambut panjang.... betulllll..pehni bela balik rambut panjang yer..... akaakkkkkk suke.....
4. Orangnye yang daku kenal, x banyak cakap... ermm maybe kite mmg kureng bercakap n jumpe kot.... sbb tu la jarang nak nampak dia bercakappp kan... kann...
5. walaupon dah der anak sorang, muka dia nampak cm budak sekolah... (haaa..x yah la kombang suar tu plak yer..) serius.. nampak cm muka budak2 x baligh lagii... kahhh.. sowi paehhh.. gurauu jek..
6. extra satu----> waktu kat m.com dulu, dia cm sombong sket ngan aku... maybe dia x kenal lagi kot... bila aku approch nak ajak bual.. dia x reply pon... sedeyyyyyy uwaaa........

Sekian untuk kamooo yerr paeh comeiii.. jgn sedey2 k!! muahhhh

Luvs,
~ayu@rshad~

Sunday, May 24, 2009

Kumpulan Tag dan Award ~ Amazing Blog Award

Tag ni daku dapat daripada Mak Ayam Alyn, Mak Ayam Kirana, Mak Ayam Suhida a.k.a Crispy & Wijdan (Dayah)

Ladies...thx alot erk bagi kat daku award ni. Tocehh.. Toceehhh...

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ni.

~A.L.Y.N~
1. Daku kenal dia waktu gathering kat umah ila... waktu bbq... kan alyn kan...
2. Nak panggey mak ayam pon x bape nak sesuai.. sbb mak ayam ni br sgt lepas hilang d**a... kahhhhh... fakta tu alyn...
3. Kulit dia sgt la gebussss n putih lepak..
4. Jumpe ngan dia dah 2 kali la... last jumpe kat b'day Jayniell
5. Waktu mula2 jumpe ingat ke dia dah kawin... upe nyer masih anak dara u!! n sepanjang yg daku kenal, alyn ni nampak pemalu.... (yeke.....????)

~K.I.R.A.N.A~
1. Kenal dia waktu kat m.com
2. Sampai skang ni aku ingat nama kirana tuh nama tipu2 dia dlm tenet... (nama betul ke tipu nie kir???)
3. Dah jadi MEM BESO dalam umah yang adek 3 orang lelaki...
4. Orang Perak... dan herda penah buat adegan terjah kat CC dia.. (kahhh.. aku ingat tu kir...)
5. Aku baru tau dia ade lagi satu blog yg "misteri"... kahh... apakah dia... cobaaaa kau cari..

~S.U.H.I.D.A a.k.a Crispy~
1. Sama mcm Kir, daku kenal dia dlm m.com
2. Skang ni dia dah lawan tokey, dulu daku bersalin kan Farah dulu, baru Razi kuar.. Skang ni Izzat da kuar.. Farah masih xde kawan lagik... sob sob....
3. Ni paling penting ~ muke dia cm SITI NURHALIZA
4. Daku dpt merasa kan yang dia ni sgt2 la bersopan santun seperti sorang lagi sahabat daku di m.com iaitu Puan Nasrah (mama Inche)... (betuiii ka suee???)
5. Dia terkentut depan Razi n kene sound ngan anak sendirii... (lawakkk la su.. bijakkk kamo razii.....)

~W.I.J.D.A.N~
1. Ibu kepada Shukrina yang comeyyyy..
2. Sgt2 menyokong breastfeed kepada baby
3. Skarang menyertai contest Nursing Wear & rekaan beliau sgt la kreatif di mata saya..
4. Masih ingat cerita mengenai arwah ibunya (wijdan citer kat m.com)
5. English nya sangat la POWER!!

Setiap blogger mestilah menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award yang seterusnya.

1. Isteri kepada En. Suami ku.. (hahahaha.. jgn marah.. ini adalah fakta)
2. Daku anak Jati JOHOR....
3. Punya minat yang menuntut kreativiti dan masa yang panjang utk menyiapkan nye.. tapi daku sgt2 enjoy... infact sgt2 suke dlm m'buat minat ku itu... (apakahhh diaaa... nanti eaa...)
4. Punya seorang anak cilik yang sangat menyenangkan hati ku dan suami... walaupon byk juga yg menguji kesabaran kami...
5. Daku boleh berenang ketika usia 22 tahun dgn bantuan adek ku.. (dia cikgu swimming.. sape2 nak belajo swimming ngan dia boleh contact daku yer... siap promote la plak... kahhhhhh...)
6. Kalo sakit daku suke merenggekk... mcm budak kecikkk... drp dulu smpi la skang nie.. dulu mak ayah yg layan.. skang nie "abang I" la yang TERPAKSA layan...kahhhhh.....
7.Suke gak karaoke mcm nas, cuma bila daku ajak En. Somi p Red Box, dia kate... I x minat la yang.... eeiiiiiii.. geramnyerrr.. so sampai skang nie daku x penah la jejakkan kaki kat Red Box...
8.Lipas adalah mahluk yang paling daku geruni... kalau bagi ular ker daku masih boleh pegang lagi.. tapi kalo lipas.. lagi 1km daku dan terjerit2 soh lupuskan dia...
9. Pernah dapat 2nd Place waktu Public Speaking Contest kat Kolej... vanggggaaaaa laaaa kan anak melayu leh menang... even Juara still Indian...
10. Daku kalo nak minum Iced Milo kan mesti minum yg dlm kotak punya atau kat KFC nyer tu.. kalo bancuh sendiri daku x leh nak masuk la taste dia... (hubby ku kate ngada2.. biarrrr laaaa...)

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka.
1. Kak Ai : Pompuan yang sangat kental semangat nye.. daku kagum ngan ko kak...
2. Ila : Mummy Si Izz yang suke tgk cite KOREA...
3. Ieda : Yang baru pas bersalin baby boy no.2 dia...
4. Suely : Ibu muda yang sangat comey serta mempunyai background blog yg memikat pandangan mata daku
5. Zie Brunei : Ni satu2nya mak ayam yang daku kenal dok jauh di Brunei.. x b'kesempatan nk jumpe dia n cute lil hana waktu sampai KL aritu
6-10. Sesiapa yang rase2 nak buat la yer.. sbb nyer dah ramai yg da buat tag nie....~~

Luvs,
~ayu@rshad~

Thursday, May 21, 2009

Ape korang nak buat ea...

Ermmm.. part nie mmg menguji kesabaran daku gak la...
dah habis berbotol dah bedak di kerjakan dak Farah nie tau...
Hadoiiiii... nak marahhh.. mmg dah kene marah.. nak pukul... x sampai ati....
Kadang jadi bahan ketawa plak tgk gelagat dia camni..

Tapi yang paling daku x suke, bila dia main ngan bedak nie.. lantai umah pon jadi licin...
kadang dia sendiri yang terduduk bila lari2 pehtu tepijak kat tempat bedak tu...
ermmm anakkkk la anak.....

penah sekali, daku buat kije kat dapo.. dia dok diammm jek kat depan.. TV terbukak..
selang bape minit dia dah de kat tepi daku kat dapo..
sambil tarik baju aku.. memanggil la konon.... ibuuu.. ibu...
Daku pon tengok la kat dia... Opocotttt... terkujat ibu kejap.... ngan "mekap" baru dia tu...
dah pandai nak bersolek rupenye anak dara ku ini....

layan kan aja la yer karenah kamoo nie sayang....






Jangan ade yang x tido malam plak yer, dok teringat gambo2 nie... daku x jamin... kah...

Luvs,
~ayu@rshad~

~Congratulations to Elyies & Sham~

Tahniah Yies, Sham.. n Aqila sayang... da jadi kakak..
Eventho, dpt tau pon dr blog sya an ila MATAHARI aku plak yang rase teruja lebey...
Sonok kan Yies & hubby da dapat sepasang..

Pehni kengkawan doakan la plak turn daku ikut jejak langkah Yies yer...

Aqil sgt la encem dgn idung yang terpatuk tu (means mancung ok!), rambut hitam lebatttt...
Ermmm mesti syahdu jek cium Aqil kan ila.... wangiiii nyer bau dia.. Fresh from pewot ibu dia...

Untuk Kak Long Aqila, be gud ye sayang.. jgn jeles2... jaga adek baik2 ok.... best da kan dah de kawan kat umah....

So, utk Yies, Selamat berpantang n selim melim cm dolu2 yer... maklum la tokey mate5 yer dak...

Amek berkat ko la yies, pehni rezeki aku lak leh dapat "Firdaus" lak ker...kahh.. nama tu xde kene mengena ngan yang hidup mahupun yang telah tiada yer.. harap maklum...

Luvs,
~ayu@rshad~

Saturday, May 9, 2009

Guess what!!


Salam to alls,


Bagun pagi nie trus bukak TV, Farah dan daku melayan kemalasan nak bagun dr tempat beradu dgn menonton rancangan di TV... then, kluar la satu slot kat TV9, nyanyi lagu ibu....

U alls know what,
Farah terus berdiri, then sing to me a song dengan pelat nyer..


Eeboo... Eebbooo... (ibu, ibu)

Ekauuuu la atu ati ku.... (engkau lah ratu hatiku)

ibu poluuukkkk... pooollluuuuukkk... (ibu, peluk.. peluk)


Daku tercengang tgk gelagat dia,
walaupon masih kecik dan tak tau ape makna hari ibu,
tapi bila Farah nyanyi kan lagu tu, daku rase sgt2 spechless..


OMG, aku dikurniakan anak yang sebijak Farah dan sgt2 pandai mengambil hatiku....
welll, kalau korang pon sure caiiiirrrrr jek hati kan bila permata hati korang buat mende yang sama kan...


Ibu sayang Farah sgt2!!..


btw, daddy is away for 4 days... miss him alot... mesti daddy penat kan... sian dia...


Luvs,
~ayu@rshad~

Friday, May 8, 2009

~ Hari untuk semua IBU2~

HAPPY MOTHERS DAY TO ALL MUMS OUTSIDE THERE..
UNTUK SEMUA MAK2 AYAM YANG DAKU KENALI, KLU ADE LAIN2 IBU YG MEMBACA BLOG DAKU, DAN SEMUA IBU2 YANG BERADA DI DUNIA INI...
TERISTIMEWA,
BUAT BONDA KU, NENDA KU, MAKCIK2 KU, SEPUPU SEPAPAT KU, BONDA MERTUA KU, BIRAS2, DAN SELURUH IBU2 KAUM KERABAT KU,
SINCERE FROM ME, HAPPY MOTHERS DAY....












Ibu.. Ibu.... Engkaulah ratu hatiku...
Bila ku berduka...... engkau hiburkan selalu...
Ibu.. Ibu...Engkaulahhhh ratuuu hatiiiikuuuu...
Tempatku menumpang kasihhhh...
Wahaaaaiiii IBU....
Luvs,
~ayu@rshad~

Thursday, May 7, 2009

..Anak Ku Sayang..

Ceritera kali ni pasal anak ku sayang... .F.A.R.A.H.
Semakin besar dia semakin keletah la perangainya,
namun ketelahnya amat menggembirakan hati ku...


Kali ni daku nk cite pasal tempat persembunyian Farah..
Tempat ni di "discover" oleh emak daku a.k.a nenek farah..

Mula nya, nenek duduk kat sofa hujung, yang mana kat sebelah sofa ade sedikit ruang kosong, dan kalo budak saiz farah mmg boleh memboloskan diri duduk kat ctu.

Nak jadikan cerita, satu hari bila nenek duduk kat situ, farah plak tengah2 main, terus lari pergi ke kawasan persembunyiannya, smpai jek ctu dia trus mcm nak cangkung, sekali terdengar la bunyi "ppppoooooottttttttt"

oowwwhhhh, rupe nyer ctu la tempat farah melepaskan angin dan tmpt meneran beri2 nya...

Asal dia rase nak buang angin atau nak beri2 mesti farah hilang dan nmpk dia kat tempat persembunyiannya tu la... occayy.. skang nie ibu tau da, kalu farah dok ctu jek, mesti cek pampers, ade isi ke x???


ni la tempat persembunyian saya aunty...


mesti happy walaupon da beri2.... :)

moral of the story :
Annakku pon tau malu kalo nak tentot, mesti p jauh drp org ramai... jgn dengar/bau tentot dia... bagusss anak ibu... behave la dia.. ibu sayanggg kamooo farahhh...


Luvs,
~ayu@rshad~

Wednesday, May 6, 2009

[[ Berbudi pada tanah ]]

Hi korang,

Saje nak citer pasal tajuk atas tu, cite ni pasal last week, pagi sabtu kitorang bagun pagi perut lapo, so dok memikir,ape nak makan ea.... asik beli jek da naik kembang tekak nie la... pagi tu hubby aku rajin sgt2, dia kemas laman umah, pokok serai tu dia potong daun yg panjang2 bagi kontot, gembur2kan tanah kat pokok2 n tanaman2 dia.. sekali aku terpandang pokok ubi dia, dr celah tingkap tu aku pon saje jek bagi pandangan (hahahaha) "yang, ape kate abg try cabut 1 pokok ubi abang tu, kite tgk la isi dia beso mane.." hubby aku balas, "ala bie, pokok nie pon kudut (kurus/kecik), kalo korek pon bazir tenaga jek, mesti isi dia beso kelingking jek kot!"... aku sound balik " alaaa.... try je la bang.. mane tau, kite cuba jek satu pokok...." agaknya hubby aku pon nak tgk jugak hasil tanaman dia, dia pon korek la sebatang pokok ubi nyer... dannnn.. yang membuatkan kami terkejut beruk isi nyerrr sgt2 la banyak dan beso2.... tak sangka la plakkkk kan... soh hubby ko pon menyatakan keinginan tekaknye.. "bie, kalo makan ubi rebus cicahh sambal tumis ikan bilis pon sedapp kan" hehehehe... aku tanpa berlengah, dan kesian atas penat lelah hubby ku cabut pokok ubi yang batang nya beso t*te aiman (bak kate kak ai).. aku pon terus la bersihkan ubi dan rebus, then terus la buat sambal tumis feberet hubby ku tersayang... so korang mehh la tengok
ubi kayu putrajaya
hahahaha... kenyang perut kami tiga beranak makan ubi rebus ni tau.. alhamdulillah.. syukur kepada ALLAH..










Luvs,
~ayu@rshad~

Monday, May 4, 2009

AWARD FROM AIEZA IBU HANA

Award pertama yang daku terima daripada Aieza ibu Hana..


Thx Aieza.. Luv u so much...

Terma & Syarat Untuk Penerima Award Ini.

1. Letakkan logo award ini di blog anda.
2. Anugerahkan award ini kepada 8 Blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.
3. Pastikan anda menyatakan penghargaan ini melalui “backlink” dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda
4. Informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.
5. Berbagi cinta dan sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini.

Ermmm.. 8 blog yeaaa.. ok... aku nk bg award nih pada..

1. Kak Ai ~ sbb daku tgh blog ko sentiasa hapdet, kadang satu hari lebih dari 2 entry.. tu yang daku suke bace tu.. sonok... w/pon bz ngan kije n anak 4 org, ko masih menten hapdet kakk...
2. Wijdan ~ pasal blog dier berinformasi... ayu suke follow citer wijdan..
3. Suely ~ blog ko comellll dik... akak suke...
4. Eda Aussie ~ suke bace cite org di kejauhan...
5. Ayien ~ suke nengok twin n menantu ku tu la... blog dia happening ngan ayat2 power dari ayien... aku sukeee...
6. Ila ~ blog MATAHARI yang suka masak2... hehehehe daku kempunan mee kari ko ila...
7. Nas ~ Blog nyer pon best, sbb org dia sgt2 la sopan (ader kene mengena ngan blog ke... wakakaka... lantak laaa...)
8. dan SEMUA SAHABAT2 DAKU DALAM MENGANDUNG.COM yang ku sayangi.... sayang kamooo sume sokmo....

Luvs,
~ayu@rshad~